Transformatie Vormgeven: bewegen in kwetsbaarheid
Of het nou gaat over invoering van de Omgevingswet, de Energietransitie of Digitale transformatie: steeds vaker loopt de verandering niet van A naar B. Het is meer een rollercoaster. Denk even aan het moment waarop je vastzit in je stoel en de achtbaan in beweging komt. Je moet de controle loslaten, terwijl je nog geen idee hebt wat er onderweg gebeurt. De enige zekerheid is dat je beneden aankomt. Door je angst te accepteren en te omarmen geef je ruimte aan het avontuur. Juist de spanning van het ongewisse zorgt ervoor dat je de ervaring intensiever beleeft.
Voor transformaties geldt iets soortgelijks. Door risico’s en kwetsbaarheden toe te laten, wordt een andere, meer intensieve verandering mogelijk. Ook als het einddoel nog niet helemaal helder is. Dat is de kracht van kwetsbaarheid.
Hoe werkt dat?
Een verandering van A naar B geven we vaak vorm vanuit ratio. Gestructureerd, planmatig streven we doelen na en vermijden we risico’s. Intuïtieve, emotionele of gevoelsinformatie beschouwen we vaak als vaag of zweverig. Rationeel negeren we die informatie ook. Tegelijkertijd beïnvloedt juist die informatie onze beslissingen. Meestal gebruiken we gevoelsinformatie vooral om ergens van weg te blijven. Die ‘weg van’ informatie geeft urgentie, maar weinig richting.
Bij Transformatie Vormgeven gebruiken we ook (juist) die informatie om ons richting te geven. Gevoel als signaal voor een behoefte: wat vind ik belangrijk en waarom?
Wat wil ik wel of juist niet?
En bij dat laatste: wat wil ik ervoor in de plaats? Om die signalen als informatie te kunnen gebruiken moet je er wel eerst naar toe gaan. Het gevoel omarmen en onderzoeken. Ook als dat een negatief gevoel is, zoals angst of onzekerheid, waardoor je je kwetsbaar voelt. Juist voor problemen die dusdanig ingewikkeld zijn dat geen pasklare oplossing voorhanden is, zorgt de verbinding tussen rationele informatie en gevoelsinformatie voor kwalitatief betere besluiten en meer draagvlak. Ook bij onszelf. Daarmee heb je een steviger kompas in een onzekere situatie. In essentie is dat waar transformatie vormgeven over gaat: een complex vraagstuk waarin we alleen met verstand én gevoel kunnen navigeren.
Kwetsbaarheid toelaten levert je toegang op tot een krachtige informatiebron.
Mooi, maar hoe doe ik dat in de praktijk?
Kwetsbaarheid inzetten doe je door er naartoe te gaan. Een voorbeeld is de voortdurende onzekerheid of en wanneer de Omgevingswet door gaat. Wat roept dat bij je op?
Stel je bent bang om afgerekend te worden en er ‘gedoe’ mee te krijgen. Je hebt iedereen op de nek gezeten om tempo te maken en nu wordt de invoering misschien uitgesteld. Dan is het heel normaal dat je bang bent om de boemerang terug te krijgen, dat wil je voorkomen. Wat je wilt bereiken is begrip voor je aanpak, zodat mensen hun drive en motivatie vasthouden. Die informatie over wat belangrijk is en wat mogelijk mis kan gaan, heb je nodig voor het (in)richten van je acties en reacties. Dat vraagt alleen (wel) aandacht en rust om ernaar te kijken.
Krachtig kwetsbaar zijn levert dus waardevolle informatie op bij het vormgeven van transformatie. Het resultaat is dat je zelf stappen kunt zetten en daarmee ook richting geeft aan anderen. Verleiden en volgen, zodat de transformatie vorm en vaart krijgt. En verder bouwen op je vermogen richting en ruimte te geven, zodat anderen hun steen kunnen verleggen.
Ook aan de slag met Transformatie Vormgeven?
Samen leren hoe, doen we in onze Masterclass Transformatie Vormgeven of in de Training Transformatie Realiseren. Meer informatie en inschrijven
Terug naar blogs